Kontynuujemy nową tradycję: konkurs na najlepszy przepis na potrawę z wybranego zakresu, przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. Konkursy organizowane są wspólnie przez ZSG i Bank Żywności. Pokłosiem konkursu jest każdorazowo broszurka z nowymi przepisami, wydawana przez Bank Żywności i rozprowadzana wśród beneficjentów pomocy żywnościowej. W tym roku tematem konkursu były „Potrawy obiadowe z kaszy jęczmiennej”. Z ramienia szkoły konkurs przygotowywały panie: Aleksandra Nowocin, Barbara Bukowska i Marzena Szczech, ze strony Banku Jolanta Kutowska i Anna Jabłońska.
W konkursie wzięło udział 7 przyszłych adeptów sztuki kulinarnej, a najwyżej ocenione zostały następujące pomysły:
Miejsce I: „Farszynki trochę inaczej” – Aleksandra Napierskiego;
Miejsce II: ” Pyszne Risotto jęczmienne z kurczakiem w stylu sous-vide z marchewką i groszkiem” – Illii Hvozd;
Miejsce III:”Kopytka z kaszą jęczmienną i sosem pomidorowym. Pomarańczowy budyń jaglany” – Sary Witek