Stowarzyszenie Na Rzecz Osób Bezdomnych i Potrzebujących „Od nowa…” w Elblągu
ul. Nowodworska 49 82-300 Elbląg
556256281
PODPROGRAM 2021 PLUS – efekty
Bank Żywności w Elblągu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 PLUS współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie maj 2023 r.- wrzesień 2023 r.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (powidła śliwkowe);
skrobiowe (makaron jajeczny)
mleczne (mleko UHT),
mięsne (szynka wieprzowa mielona,),
cukier (cukier biały),
tłuszcze (olej rzepakowy),
Pomoc żywnościowa trafiła do 7479 osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z terenu województwa warmińsko-mazurskiego i pomorskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
110,184 ton żywności;
13732 paczki żywnościowe,
23351 posiłków.
W ramach Podprogramu 2021 PLUS realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 21warsztatów edukacyjnych,
w których wzięły 149 osób.
Rodzaje warsztatów:
Edukacji ekonomicznej -6 spotkań dla 47 uczestników
Dietetyczno – żywieniowych -4 spotkania dla 28 uczestników
Kulinarne – 5 spotkań dla 29 uczestników
Niemarnowania żywności -6 spotkań dla 45 uczestników
PODPROGRAM 2021 – efekty
(OPR) Bank Żywności w Elblągu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2021 r. – październik 2022 r.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
skrobiowe (makaron jajeczny)
mleczne (mleko UHT),
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały),
tłuszcze (olej rzepakowy),
Pomoc żywnościowa trafiła do 12 183 osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z terenu województwa
warmińsko-mazurskiego i pomorskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
253,972 ton żywności;
47 465 paczek żywnościowych;
28 799 posiłków;
W ramach Podprogramu 2021 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 40 warsztatów edukacyjnych,
w których wzięły 506 osób.
Rodzaje warsztatów:
Edukacji ekonomicznej -15 spotkań dla 69 uczestników
Dietetyczno – żywieniowe – 5 spotkań dla 69 uczestników
Kulinarne – 9 spotkań dla 132 uczestników
Niemarnowania żywności – 11 spotkań dla 184 uczestników
PODPROGRAM 2020 – efekty
Bank Żywności w Elblągu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 r. – październik 2021 r.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe);
Pomoc żywnościowa trafiła do 10654osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z terenu województwa
warmińsko-mazurskiego i pomorskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
495,8245 ton żywności;
68499 paczek żywnościowych;
52004 posiłków;
W ramach Podprogramu 2020 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 75 warsztatów edukacyjnych,
w których wzięły 764 osoby
Rodzaje warsztatów:
Edukacji ekonomicznej – 29 spotkań dla 168 uczestników
Dietetyczno – żywieniowe – 10 spotkań dla 56 uczestników
Kulinarne – 26 spotkań dla 491 uczestników
Niemarnowania żywności – 10 spotkań dla 49 uczestników
PODPROGRAM 2019 – efekty
Bank Żywności w Elblągu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
tłuszcze (olej rzepakowy),
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Współpracowaliśmy z 15 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa warmińsko-mazurskiego i pomorskiego.
Pomoc żywnościowa trafiła do 11255 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko-mazurskiego i pomorskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 602 573,5 ton żywności;
– 75 855 paczek żywnościowych;
– 40 535 posiłków;
W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 75 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 591 osoby
Rodzaje warsztatów:
edukacji finansowej – 30 spotkań dla 283 uczestników
żywieniowo dietetycznych – 5 spotkań dla 44 uczestników
niemarnowania żywności – 10 spotkań dla 72 uczestników
warsztaty kulinarne – 30 spotkań dla 192 uczestników