8 maja w restauracji „Pomidor Cud-Malina” (na Zawadzie w Elblągu) z inicjatywy Banku Żywności w Elblągu odbyły się warsztaty kulinarne, w których wzięli udział uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej nr 9 w Elblągu. Na warsztatach pani Beata Murawska – właścicielka restauracji wraz z personelem uczyła, jak wykorzystać pozostałości z obiadu na dodatkowy posiłek, a także jak przygotować niedrogi deser i zdrową, domową lemoniadę. Podstawowa potrawa to były kartacze z pozostałych z obiadu ziemniaków oraz pozostałego z rosołu mięsa. Bank przygotował fartuszki i rękawiczki oraz asystował i przy okazji też się uczył. Było praktycznie i wesoło!
Dziękujemy Restauracji, za przeprowadzenie warsztatów oraz Szkole za współudział – mamy nadzieję, że z korzyścią dla wszystkich uczestników.
Część przygotowanych potraw została skonsumowana przez uczestników, a część zasiliła nasze elbląskie jadłodzielnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *