8 maja w restauracji „Pomidor Cud-Malina” (na Zawadzie w Elblągu) z inicjatywy Banku Żywności w Elblągu odbyły się warsztaty kulinarne, w których wzięli udział uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej nr 9 w Elblągu. Na warsztatach pani Beata Murawska – właścicielka restauracji wraz z personelem uczyła, jak wykorzystać pozostałości z obiadu na dodatkowy posiłek, a także jak przygotować niedrogi deser i zdrową, domową lemoniadę. Podstawowa potrawa to były kartacze z pozostałych z obiadu ziemniaków oraz pozostałego z rosołu mięsa. Bank przygotował fartuszki i rękawiczki oraz asystował i przy okazji też się uczył. Było praktycznie i wesoło!
Dziękujemy Restauracji, za przeprowadzenie warsztatów oraz Szkole za współudział – mamy nadzieję, że z korzyścią dla wszystkich uczestników.
Część przygotowanych potraw została skonsumowana przez uczestników, a część zasiliła nasze elbląskie jadłodzielnie.
Kontakt
Bank Żywności w Elblągu
bzelblag@wp.pl
Telefon
+48 55 648 66 11
Adres
Franciszka Stefczyka 7/8, 82-300 Elbląg
Godziny otwarcia
od poniedziałku do piątku
w godzinach 8.00 - 14.00