Mamy kolejnych mistrzów kuchni Zero Waste! 18 maja w Zespole Szkół Gospodarczych odbył się konkurs kulinarny pod patronatem Banku Żywności w Elblągu, którego założeniem było pokazanie racjonalnego planowania i wykonania potraw oraz wykorzystanie produktu, który bardzo często trafia niestety do śmietnika. Konkurs polegał na wymyśleniu i przygotowaniu potrawy z czerstwego pieczywa z wykorzystaniem zasad ZERO WASTE. Uczestnikami konkursu byli uczniowie ZSG z klasy gastronomicznej.
Najlepsze przepisy i wykonania zostały nagrodzone. Oto laureaci – przyszli mistrzowie:
Miejsce I – Sara Witek z klasy 1 a BS Gnocchi z chleba z sosem grzybowym. Pudding z chałki
Miejsce II – Illia Hvozd z klasy 1 a BS Tarta chlebowa z klopsikami mięsno-chlebowymi oraz chrupiąca surówka z cukinii i marchewki
Miejsce III – Klaudia Przydalska z klasy 3 b BS Bostock z malinami
Wyróżnienie zdobyła Jolanta Jankowska z klasy 1 a TŻiUG Zupą chlebowo-ogórkową.
Gratulujemy!
Potrawy oceniane były przez pracowników i podopiecznych Banku Żywności w Elblągu oraz Kornela Winiarskiego – absolwenta szkoły oraz instruktora warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Bank Żywności.
Opracowane przez uczniów, wybrane przepisy zostały zebrane w broszurze, która zostanie wydana przez Bank Żywności.
Organizatorkami konkursu z ramienia Szkoły były panie Marzena Szczech, Barbara Bukowska, a z Banku Żywności – Jolanta Kutowska oraz Anna Jabłońska
Konkurs odbył się w ramach projektu pt: „Angażuj swoje pokolenie i szanuj jedzenie” finansowanego z programu grantowego Aktywni Obywatele – Fundusz regionalny, realizowanego przez Banki Żywności z terenu Warmii i Mazur.