Menu

Tytuł Aktualności

Spotkania Świąteczne w Banku Żywności

W naszym Banku Żywności odbyły się 19 grudnia dwa spotkania świąteczne. Pierwsze o godz. 10.00 dla wybranej grupy beneficjentów - 15 osób starszych i samotnych. Spotkanie przeprowadzone zostało w ramach warsztatów kulinarnych - na świątecznie przybranym stole pojawiły się potrawy wigilijne: zupa grzybowa, paszteciki, 4 potrawy z ryb, sałatka warzywna, kompot z suszu i ciasta. Drugie spotkanie zaczęło się o godzinie 13.00. Zaprosiliśmy na nie inną grupę beneficjentów: osoby bezdomne i ubogie, które przychodzą do nas po chleb. Pomogły nam Chrześcijańska Misja Pomocy Uzależnionym "Nowa Nadzieja" oraz Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 2. Nasze panie - obie Anie i Jola - gotowały i smażyły cały dzień, "Nowa Nadzieja" ugotowała gar kapusty z grochem z produktów z Banku Żywności, zaprzyjaźnione panie z Ośrodka upiekły kilka blach ciast. W pustym - z powodu opóźnienia programu FEAD - magazynie, odświeżonym latem, ustawiliśmy długi stół, pod ścianami z potrójnie ułożonych palet stanęły prowizoryczne ławy. W spotkaniu wzięło udział około 80 osób. Serwowaliśmy barszcz, paszteciki, 3 potrawy z ryb, kapustę z grochem i ciasta. Spotkanie rozpoczął ks. Mateusz z zaprzyjaźnionej parafii, zespół muzyczny "Nowej Nadziei" grał i śpiewał kolędy. Była miła, pełna życzliwości i wesołości atmosfera. Pozostałe potrawy uczestnicy zabrali do domu. Takie potkanie organizowaliśmy po raz pierwszy , pełni obaw, czy się uda. Udało się i zamierzamy je powtarzać w następnych latach.


Bankowy Mikołaj w w Jelonkach

W tym roku bankowy Mikołaj zawitał do świetlicy w Jelonkach.Obdarował 20 dzieci słodyczami i zabawkami. Na spotkanie z Mikołajem przyszedł wójt - Pan Zbigniew Lichuszewski, Mikołaj był nieco stremowany , ale wszystko się udało. Zdjęcia w galerii.


Międzynarodowy Dzień Żywności - marsz "Ratujmy planetę - nie marnujmy"

W środę, w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Żywności, przeszedł ulicami Elbląga marsz "Ratujmy planetę - nie marnujmy!". Maszerowało około 650 młodych ludzi: przedszkola nr 3, 19, 23 i Mały Europejczyk, szkoły podstawowe nr 3, 11, 15, 16, 21, Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 2, Zespól Szkól Techniczno-Informatycznych, Zespól Szkół Środowiska i Usług, Środowiskowy Hufiec Pracy - reprezentując produkty spożywcze, owoce, warzywa. Było kolorowa i głośno. Transparenty i skandowane hasła przypominały mieszkańcom Elbląga, że marnując żywność marnujemy nie tylko czyjąś pracę, ale i plony ziemi, wodę, energię, które posłużyły do ich wytworzenia. Racjonalnie gospodarowanie żywnością przyczynia się do ratowania coraz bardziej niszczonego środowiska przyrodniczego. Dzieci i młodzież uczestnicząca w marszu doskonale to rozumie. Zakończenie marszu odbyło się w Galerii EL. Zgodnie z zapowiedzią nagrodą za najbardziej aktywne uczestnictwo szkoły była witryna chłodnicza "Szkolna jadłodzielnia", którą otrzymała SP 16. Najaktywniejsze przedszkole otrzymało tablicę magnetyczną. Współorganizatorem marszu była Galeria El, wydarzenie współfinansował Prezydent Miasta Elbląga.


Obchody Międzynarodowego Dnia Żywności 2019

Międzynarodowy Dzień Żywności 2019 Czy Polacy potrafią kupować jedzenie? Banki Żywności zapraszają na obchody 40. Światowego Dnia Żywności Marnujemy żywność na potęgę – aż 1/3 produkowanego jedzenia kończy swoje życie na śmietniku. Jak temu zapobiec i czy Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności jest rozwiązaniem problemu? O tym – i nie tylko – powiedzą Banki Żywności już w najbliższą środę, 16 października, przy okazji jubileuszowych, bo 40. obchodów Światowego Dnia Żywności. W Elblągu marnowanie żywności wpisane zostanie w szerszy kontekst - niszczenia środowiska przyrodniczego i życia na planecie. Ulicami miasta przejdzie marsz pod hasłem "Ratujmy planetę - nie marnujmy". Światowy Dzień Żywności to ustanowione w 1979 roku przez ONZ święto mające na celu przybliżanie tematu globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem. Banki Żywności jak co roku będą hucznie obchodzić to wydarzenie i zachęcać do tego, aby szanować jedzenie. Jubileuszowa edycja będzie również doskonałą okazją do przyjrzenia się nawykom zakupowym Polaków i przedstawienia najnowszych danych dotyczących skali marnowania żywności w całym kraju. Prezentowane w dorocznym raporcie dane pochodzić będą z projektu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności), któremu przewodniczy Federacja Polskich Banków Żywności. W ramach projektu instytucje badawcze – m.in. IOŚ-PIB czy SGGW badają skalę marnowania jedzenia w całym łańcuchu – tzw. „od pola do stołu”. Najnowsze wyniki są alarmujące - zaledwie co 4 Polak od czasu do czasu kupuje „brzydkie” produkty (np. te w zniekształconych opakowaniach lub oderwane od kiści warzywa i owoce), a większość z nich nie chodzi na zakupy z listą i kupuje spontanicznie – co stanowi jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu marnowania żywności w gospodarstwach domowych. Dodatkowo mniej niż połowa Polaków sprawdza zawartość lodówki przed wyjściem na zakupy (41,9%). – Jesteśmy świadkami rewolucji w odżywianiu – hodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych, żywność „on the go”, przetwarzanie odpadków – a równocześnie świat zdaje się nie zauważać problemu marnowania żywności. Chcemy temu zapobiegać, dlatego zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w lokalnych wydarzeniach związanych z obchodami Światowego Dnia Żywności i przyczynienia się do wzrostu świadomości tego problemu. – mówi Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności. Marnowanie żywności to biliony litrów straconej wody i ogromne ilości zmarnowanej energii. Szacuje się, że wyrzucając kilogram ziemniaków marnujemy 300 litrów wody. Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Zbliżające się obchody Światowego Dnia Żywności będą okazją do pochylenia się nad tym problemem. Bank Żywności w Elblągu zaprasza przedszkola, szkoły i inne placówki szkolno-wychowawcze do udziału w marszu pt. "Ratujmy Planetę - Nie Marnujmy". Dzieci i młodzież, podobnie jak w marszach "Strajk Żywności" mogą przebrać się za produkty spożywcze, warzywa lub owoce. Każda grupa przygotować powinna transparent lub tablice z treścią nawiązującą do hasła marszu. Marsz wyruszy 16 października (środa) o godz. 12.00 z Placu Konstytucji (spod pomnika) i przejdzie ulicami miasta do Galerii El. Jednocześnie ogłaszamy konkurs z nagrodami rzeczowymi na najbardziej aktywny i kreatywny udział w marszu oraz na najładniejszy strój. Główną nagrodą dla szkoły za najaktywniejszy udział będzie witryna chłodnicza "Szkolna jadłodzielnia", gdzie uczniowie będą mogli zostawiać zbywające im kanapki, owoce czy inne produkty spożywcze, dla kolegów, którzy np. zapomną drugiego śniadania lub mają ochotę na przekąskę. Nagrody rzeczowe otrzymają też trzej uczestnicy marszu najładniej przebrani. Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród nastąpi na zakończenie marszu w Galerii El. Chłodziarkę zawieziemy do szkoły. Zapraszamy wszystkich młodych elblążan - pokażmy, że przyszłość naszej planety nie jest nam obojętna, a ratując żywność przed zmarnowaniem ratujemy też coraz bardziej zniszczone środowisko przyrodnicze. Współorganizatorem marszu jest Galeria EL. Wydarzenie dofinansowane jest przez Prezydenta Miasta Elbląga. Federacja Polskich Banków Żywności Bank Żywności w Elblągu Obchody Międzynarodowego Dnia Żywności organizowane są w ramach programu "EkoMisja - Nie Marnuję", dofinansowanego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej."


BARDZO WAŻNE - PODPROGRAM 2019

Z przykrością informujemy, że rozpoczęcie POPŻ Podprogramu 2019 opóźni się o kilka miesięcy. Powodem jest unieważnienie przeprowadzonego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa [KOWR] przetargu na dostarczanie żywności. Kilku przedsiębiorców odwołało się od wyników postępowania, wskazując formalne błędy w procedurze. Krajowa Izba Odwoławcza przychyliła się do tego wniosku, uznając, że błędy, które pojawiły się w postępowaniu przetargowym prowadzonym przez KOWR, mogły wpłynąć na jego wyniki. Z tego względu KOWR był zobowiązany do anulowania całego procesu. W zaistniałej sytuacji konieczne jest przeprowadzenie nowego przetargu. Zakładając, że zostanie on ogłoszony w drugiej połowie sierpnia 2019 r. dostawy produktów do naszego magazynu rozpoczną się dopiero w grudniu br. lub nawet w styczniu 2020 r. W związku z tym wszyscy musimy wykazać się cierpliwością, niestety bowiem nie mamy wpływu na przebieg procedur. Możemy mieć jedynie nadzieję, że więcej uchybień nie będzie. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zaktualizowało Wytyczne na Podprogram 2019. Jest to pierwszy konieczny krok, by KOWR mógł ogłosić ponowne przetarg. Okres dostaw i dystrybucja zostały wydłużone się o 1 miesiąc. Wytyczne przewidują okres dostaw od grudnia 2019, ale biorąc pod uwagę aktualne wydarzenia i nasze dotychczasowe doświadczenie przy realizacji wcześniejszych programów, wiemy, że nastąpi to znacznie później. KOWR ma możliwość przyspieszyć procedurę wyłaniania zwycięzców i podpisywania z nimi umów, jednak w tym momencie ciężko powiedzieć jak długo to potrwa. Jednocześnie informujemy, że nastąpi zmiana składu rocznego zestawu paczki –ilość koncentratu pomidorowego została zmniejszona z 8 do 7 sztuk. Fakt ten wynika ze wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach. Prosimy o poinformowanie Państwa podopiecznych o zaistniałej, całkowicie niezależnej od nas sytuacji i prawdopodobnych terminach rozpoczęcia realizacji Podprogramu 2019. Bardzo ubolewamy nad powstałą sytuacją. Jest ona dużym utrudnieniem zarówno dla Państwa, jak i dla nas, a przede wszystkim dla Państwa podopiecznych. Mamy nadzieję, że administracja rządowa dołoży wszelkich starań, aby czas oczekiwania na realizację Podprogramu był jak najkrótszy. W razie pytań prosimy o kontakt.


Koniec wydawania żywności w Podprogramie 2018

Informujemy, że czerwiec 2019 r. jest ostatnim miesiącem wydawania żywności w Podprogramie 2018. Zapisy na nowy Podprogram 2019 zaczną się od połowy lipca i będą trwać do końca sierpnia 2019 r. w OPS właściwym dla miejsca zamieszkania.Skierowanie należy dostarczyć do wybranej OPL do dnia 30.08.2019 r.


Przydział żywności w czerwcu 2019 na osobę:

Groszek z marchewką-4 szt., Ryż biały-2 szt., Filet z makreli w oleju-3 szt., Miód nektarowy wielokwiatowy-1 szt., Cukier biały-1 szt.


Wydawanie żywności w miesiącu czerwcu 2019

ABCĆD- 10.06, EFGHIJK- 11.06, LŁMNO- 12.06, PRS- 13.06, TUWZŹŻ- 14.06


II tura wydawania żywności w miesiącu maju 2019 r.

Druga tura wydawania żywności w maju 2019 r. literki: ABCĆD 27-05-2019, EFGHIJK 28-05-2019, LŁMNO 29-05-2019,PRS 30-05-2019,TUWZŹŻ 31-05-2019 Przydział żywności na 1 osobę w maju-drugie wydawanie Powidła śliwkowe 2 szt.,Kasza gryczana 1 szt.,Filet z makreli w oleju 4 szt., Pasztet wieprzowy 2 szt., Szynka wieprzowa mielona 4 szt.


Przydział żywności w maju 2019 na osobę:

Fasola biała - 2 szt., Makaron jajeczny - 2 szt., Mleko UHT - 2 szt., Gołąbki w sosie pomidorowym - 1 szt., Koncentrat pomidorowy - 6 szt.