Menu

Tytuł Aktualności

Harmonogram wydawania żywności w maju

A B C Ć D - 11.05.2017 r. E F G H I J - 12.05.2017 r. K - 15.05.2017 r. L Ł M - 16.05.2017 r. N O P - 17.05.2017 r. R S T - 18.05.2017 r. U W Z Ź Ż - 19.05.2017 r.


Przydział żywności w kwietniu na 1 osobę:

Makaron 1 szt.,ryż 1 kg.,herbatniki 3 szt.,powidła śliwkowe 1 szt.,szynka wp. 1 szt.,cukier 1 kg.,olej 1 l.


Wydawanie żywności w kwietniu

A B C D E F G - 10.04.2017 r. H I J K L Ł - 11.04.2017 r. M N O P - 12.04.2017 r. R S T - 13.04.2017 r. U W Z Ź Ż - 14.04.2017 r. Żywność wydajemy od 9:00 do 13:30, przerwa od 11:00 do 11:20.


Rozpoczęliśmy Wielkanocną Zbiórkę Żywności 2017

31 marca, 1 i 2 kwietnia zobaczymy w sklepach wolontariuszy w pomarańczowych koszulkach i znane nam z poprzednich lat kosze Banku Żywności. Nie omijajmy ich obojętnie! Wiele ubogich rodzin liczy na dobre serca tych, którzy mogą się podzielić choćby najskromniejszymi zakupami. Każdy kg maki, cukru, litr mleka, butelka oleju, czy choćby batonik czy paczka herbaty kogoś ucieszy. Tegoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności odbędzie się w 347 miejscowościach w Polsce. Weźmie w niej udział ponad 28 tysięcy wolontariuszy, którzy będą odbierać produkty od darczyńców przy kasach w prawie 2 tys. sklepów , w tym w Elblągu. Celem zbiórki jest dotarcie z pomocą żywnościową do jak największej liczby osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie oraz zapewnienie im godnych Świąt Wielkanocnych. Jak to działa? Banki Żywności z pomocą wolontriuszy będą najpierw zbierać, a potem w swoich magazynach sortować, ważyć i liczyć żywność. Następnie przekażą ją współpracującym z nimi, lokalnym organizacjom społecznym. Z pomocy żywnościowej na święta skorzystają rodziny wielodzietne, osoby chore, samotnie wychowujące dzieci, bezdomne oraz żyjące w ubóstwie. W Elblągu zbiórka będzie prowadzona w supermarketach Carrefour, E.Leclerc, Kaufland, sieciach Lidl, Biedronka, Społem, Lewiatan, w sklepach Stokrotka, Piotr i Paweł. Ponadto zbiórka będzie miała miejsce w Młynarach, Tolkmicku, Suchaczu i Starym Polu. Prosimy o produkty łatwe do przechowania, przydatne do przygotowania świątecznych potraw – mąka, cukier, mleko, tłuszcze, konserwy mięsne i warzywne, bakalie, słodycze. W ubiegłorocznej zbiórce, w której udział wzięło 25 tys. wolontariuszy oraz 2 tys. sklepów, w całej Polsce Banki Żywności zebrały 331 ton żywności! Dzięki temu pomoc uzyskało ponad 100 tys. osób! W Elblągu rok temu zebraliśmy ponad 6 ton produktów spożywczych, które przekazaliśmy 23 organizacjom i placówkom, które przygotowują paczki świąteczne dla swoich podopiecznych. Bank Żywności w Elblągu zbiera żywność w 26 sklepach w Elblągu, ponadto ww współpracy z innymi stowarzyszeniami w Młynarach, Tolkmicku, Suchaczu i Starym Polu. Lista sklepów w Elblągu: Wielkanocna Zbiórka Żywności 31.03-01-02.04.2017r.` 1 BIEDRONKA Ul.Odrodzenia 2 BIEDRONKA ul. Teatralna 3 BIEDRONKA ul. Zagonowa 4 BIEDRONKA ul. Warszawska 5 BIEDRONKA ul. Sobieskiego 6 BIEDRONKA ul. Dąbka 7 BIEDRONKA ul. Żeromskiego 8 BIEDRONKA Pułaskiego 9 BIEDRONKA Nowowiejska 10 BIEDRONKA 12-go Lutego 11 BIEDRONKA Fromborska 12 BIEDRONKA Donimirskich 13 BIEDRONKA Łęczycka 14 E.Leclerc 15 Carrefour 16 LIDL Dębowa 17 KAUFLAND 18 STOKROTKA 19 SPOŁEM ul. Kowalska 20 SPOŁEM ul. Robotnicza 21 SPOŁEM Królewiecka 22 Va bank ul. Chopina 23 Va bank Ogólna 24 Piotr i Paweł 25 Lewiatan Pionierska 26 LIDL Ogólna


We wspólpracy z Bankiem Żywności konkurs dla uczniów elbląskich "Garów"

22 marca w Zespole Szkół Gospodarczych miała miejsce bardzo miła uroczystość wręczenia nagród laureatom szkolnego konkursu kulinarnego ”Jak dobrze wykorzystać żywność? Potrawy z zastosowaniem popularnych produktów żywnościowych oraz czerstwego pieczywa”. Celem konkursu było: propagowanie racjonalnego wykorzystania produktów żywnościowych, wykorzystanie jednego z produktów żywnościowych z programu POPŻ Podprogram 2016 (makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy) oraz czerstwego pieczywa w planowaniu i sporządzaniu atrakcyjnych sensorycznie potraw. Konkurs kształtuje postawy kreatywne poprzez szukanie inspiracji kulinarnych, zachęca do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej oraz podnosi poziom efektywności kształcenia zawodowego, a także jest okazją do nawiązania współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią. Podczas konkursu jego uczestnicy sporządzali potrawy, które będą umieszczone w broszurze dla podopiecznych Banku Żywności w Elblągu. W konkursie wzięło udział 13 uczniów klas zasadniczych zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym. Uczestnicy konkursu oceniani byli przez jury, w skład którego wchodzili: jury techniczne: Krystian Olejnik – Hotel Elbląg, Marek Reklin – Hotel Młyn. Jury degustacyjne: Teresa Urban – wiceprezes Banku w Żywności w Elblągu, Aleksandra Damentko - koordynatorka działań towarzyszących POPŻ - Federacja Polskich Banków Żywności w Warszawie, Jolanta Kutowska- koordynatorka działań towarzyszących POPŻ- Bank Żywności w Elblągu, Anna Jabłońska- Bank Żywności w Elblągu oraz podopieczne Banku Żywności w Elblągu. Uczniowie wykonali różnorodne potrawy, pokazując ogromny kunszt i umiejętności zawodowe. Najlepszymi uczniami okazali się: 1. miejsce Magdalena Derecka IVa TG – czekoladowe brownies z malinami i musem z białej czekolady 2. miejsce Nikol Mitek – IIIa TG - szarlotka 3. miejsce Marta Szymarek – IIb TG - biała wyspa Nagrodę specjalną ufundowaną przez Samorząd Uczniowski otrzymała Ewa Dutkiewicz za fraszynki z mięsem w sosie grzybowo-śmietanowym, którą wręczyły podopieczne Banku Żywności w Elblągu. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy. Organizatorem konkursu był Bank Żywności w Elblągu oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu. Barbara Bukowska i Marzena Szczech, ZSG w Elblągu


Harmonogram wydawania żywności na miesiąc marzec

A B C Ć D - 02.03.2017 r. E F G H I J - 03.03.2017 r. K - 06.03.2017 r. L Ł M - 07.03.2017 r. N O P - 08.03.2017 r. R S T - 09.03.2017 r. U W Z Ź Ż - 10.03.2017 r. Żywność wydajemy od 9:00 do 13:30, przerwa w wydawaniu od 11: do 11:20.


Przydział żywności w marcu na 1 osobę:

Makaron 2 szt., Mleko UHT 1l., Fasola biała konserwowa 2 szt., Gulasz wp. z warzywami 2 szt., Szynka drobiowa 2 szt., Cukier 1 kg. Łącznie na osobę 6,10 kg.


Wydawanie żywności w lutym

A B C D Ć D - 06.02.2017 r. E F G H I J - 07.02.2017 r. K - 08.02.2017 r. L Ł M - 09.02.2017 r. N O P - 10.02.2017 r. R S T - 13.02.2017 r. U W Z Ź Ż - 14.02.2017 r. Żywność wydajemy od godz. 9:00 do godz. 13:30, przerwa w wydawaniu od godz. 11:00 do godz. 11:20 Przydział produktów w lutym na 1 osobę : Ryż 2 szt./ 2 kg., mleko 1 l., ser żółty 2 szt./ 0,8 kg., groszek z march. 3 szt./ 1,2 kg.,koncentrat pom. 3 szt./ 0,48 kg., cukier 1 kg. Łącznie na 1 osobę 6,48 kg.


Przydział żywności w styczniu na 1 osobę:

olej 1 l., mleko UHT 1 l., makaron 1 kg., fasola biała kons. 0,8 kg., szynka drobiowa 0,9 kg. Łącznie na 1 osobę 4,70 kg.


Harmonogram wydawania żywności w styczniu 2017 r.

A, B , C, Ć, D - 09.01.2017 r. E, F, G, H, I , J - 10.01.2017 r. K - 11.01.2017 r. L, Ł, M - 12.01.2017 r. N, O , P - 13.01.2017 r. R, S, T - 16.01.2017 r. U, W , Z, Ź, Ż - 17.01.2017 r. Żywność wydawana jest od godz. 9:00 do godz. 13:30. Przerwa od godz. 11:00 do godz. 11:20.