Menu

Tytuł Aktualności

Harmonogram wydawania żywności w styczniu 2017 r.

A, B , C, Ć, D - 09.01.2017 r. E, F, G, H, I , J - 10.01.2017 r. K - 11.01.2017 r. L, Ł, M - 12.01.2017 r. N, O , P - 13.01.2017 r. R, S, T - 16.01.2017 r. U, W , Z, Ź, Ż - 17.01.2017 r. Żywność wydawana jest od godz. 9:00 do godz. 13:30. Przerwa od godz. 11:00 do godz. 11:20.


Życzenia noworoczne

Szczęśliwego Nowego Roku zdrowia, pokoju, rozwiązania wszystkich trudnych problemów, wzajemnej życzliwości i uśmiechu, radości z pomagania i otrzymywania pomocy życzą Zarząd i pracownicy Banku Żywności


Przydział żywności w grudniu na 1 osobę:

Herbatniki - 3 op., mleko UHT - 2 l., groszek z marchewką - 2 szt., koncentrat pom. - 3 szt., powidła śliwkowe 2 szt., filet z makreli 3 szt., olej - 1 l. Łącznie na osobę - 5,99 kg. Dodatkowo każda osoba otrzyma 7 kg. jabłek .


Harmonogram wydawania żywności w grudniu

A, B, C, Ć, D - 12.12.2016 r. E, F, G, H,I,J - 13.12.2016 r. K - 14.12.2016 r. L, Ł, M, - 15.12.2016 r. N, O, P - 16.12.2016 r. R, S, T - 19.12.2016 r. U, W, Z, Ź, Ż - 20.12.2016 r. Żywność wydajemy od godz. 9:00 do 13:30, przerwa od godz. 11:00 do 11:20.


Świąteczna Zbiórka Żywności w Tolkmicku, Młynarach, Starym Polu i Suchaczu

Uzupełniamy raport ze Świątecznej Zbiórki Żywności: jak podawaliśmy zbiórka prowadzona była także w czterech miejscowościach poza Elblągiem i przyniosła następujące rezultaty: w Tolkmicku zebrano 156 kg, w Młynarach 173 kg, w Starym Polu 146 kg i w Suchaczu 63 kg. Wszyscy wolontariusze, w tym młodzież z gimnazjów w Tolkmicku i Młynarach, ze szkoły w Suchaczu, wolontariusze ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Jegłowniku - serdecznie dziękują wszystkim darczyńcom. Zebraną żywność w świątecznych paczkach otrzymają najubożsi mieszkańcy wymienionych miejscowości.


Będą paczki na Święta!

Świąteczna Zbiórka Żywności 2016 skończyła się sukcesem: w Elblągu zebraliśmy około 7,3 tony produktów spożywczych, w tym: 2,3 tony mąki, 1,5 tony cukru, 830 l oleju, ponad 1200 czekolad, ponadto ryż, makaron, konserwy, mięsne i warzywne, słodycze i inne. Było to możliwe dzięki ofiarnej pracy wolontariuszy z następujących organizacji i szkół: Caritas Diecezjalnej i zespołów parafialnych z parafii Świętej Rodziny, św. Rafała Kalinowskiego, Wszystkich Świętych, Św. Pawła, Królowej Polski, Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie, Katolickiego Stowarzyszenia Antynarkotycznego KARAN, Stowarzyszenia Przyjazny Krąg, Stowarzyszenia Integracyjnego RAZEM, Stowarzyszenia ŻUŁAWY, Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych FANTAZJA, DPS w Przezmarku oraz młodzieży ze szkół i ośrodków: Zespołu Szkół Gospodarczych, III i IV LO, Gimnazjum nr 1, 2 4 i 6 , Zespołu Szkół nr 2, Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1, Środowiskowego Hufca Pracy, Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Kamionku. Zebrane produkty ze sklepów do magazynu zwoziły: Zarząd Zieleni Miejskiej, Elbląskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji, Zakład Sprzątania Wnętrz 83. Gorąco dziękujemy przede wszystkim darczyńcom, którzy włożyli dary do zbiórkowych koszy - bez nich cała nasza praca poszłaby na marne oraz wolontariuszom i sponsorom, bez których zbiórki by nie było.


Rozpoczęła się Świąteczna Zbiórka Żywności 2016

Zapraszamy do udziału w Świątecznej Zbiórce Żywności! Bank Żywności w Elblągu zbiera w 32 sklepach w Elblągu (lista sklepów na końcu) oraz w Tolkmicku, Suchaczu, Młynarach i Starym Polu.Zbiórkę organizujemy razem z Caritas. Na paczki świąteczne liczy wiele ubogich rodzin i osób , które bez nich nie miałyby przy czym usiąść przy wigilijnym stole. Szczególnie pomocy tej potrzebują samotne osoby starsze i chore, z niską rentą czy emeryturą. Gdy włożymy do zbiórkowego kosza kg mąki, cukru, konserwę, paczkę margaryny czy inny produkt przydatny do przygotowania świątecznych potraw, będziemy mogli usiąść z naszą rodziną do stołu z radosnym sercem, że dzięki temu nikt nie pozostanie głodny w tych świątecznych dniach. Zbiórka będzie trwała do niedzieli włącznie. W sklepach spotkacie Państwo około 500 wolontariuszy z ponadpodstawowych szkół, z organizacji charytatywnych i z Banku Żywności, którzy poświęcają swój czas, żeby przyjść z pomocą potrzebującym. Nie zmarnujmy ich trudu i dobrych chęci! Lista "zbiórkowych: sklepów w Elblągu: Markety Carrefour, E.Leclerc, Kaufland, Lidl na Dębowej, Stokrotka; sieć Biedronka (16 sklepów); sieć Va bank - sklepy przy ul. Chopina i Ogólnej ; Piotr i Paweł, sieć Społem - sklepu przy ul. Kowalskiej, Robotniczej, Królewieckiej. Fromborskiej i Podgórnej


Harmonogram wydawania żywności na miesiąc listopad

A, B, C, D - 02.11.2016 r. E, F, G, H, I, J - 03.11.2016 r. K - 04.11.2016 r. L, Ł, M, - 07.11.2016 r. N,O,P - 08.11.2016 r. R, S, T - 09.11.2016 R. U, W , Z, Ź, Ż - 10.11.2016 r. Żywność wydajemy w godz. od 9:00 do godz. 13:30, przerwa od godz. 11:00 do 11:20. Przydział na 1 osobę : makaron 1 szt.., mleko 1 l.,ryż 1 kg., fasola w puszcze 2 szt., koncentrat pom. 3 szt., filet z makreli 3 szt., olej 1 l. Łącznie na 1 osobę 5,29 kg.


Nie marnuj żywienia, lepiej zaproś gości

Owoce i warzywa w towarzystwie różnych produktów spożywczych zaprotestowały na ulicach Elbląga przeciwko ich marnowaniu. W ich imieniu maszerowały dzieci z przedszkoli nr: 33, 23, 18, 15, 3, 11, 17 i 14, ze szkół podstawowych nr 6, 11, 16 i 19 oraz młodzież z gimnazjum nr 6 i Z Zespołu Szkół Gospodarczych. Pogoda dopisała, humory też. Marsz zakończył się w Galerii El. W Galerii czekały nagrody dla laureatów konkursu na najlepsze hasło o niemarnowaniu żywności i wybrane zostały najładniejsze stroje, a dzieci pod kierunkiem pani Kasi Ciszewskiej-Wojtas bawiły się w układanie piramidy żywności. Na konkurs wpłynęło 47 haseł. Za najlepsze bankowe jury uznało: I miejsce: "nie marnuj jedzenia, bo jeszcze Ty możesz potrzebować pożywienia" - autorka: Natalia Kasprzyk, kl. IVa, SP 6; II miejsce: :kupuj żywności tyle, ile potrzebujesz, to jej nie zmarnujesz" - autor grupowy: Przedszkole nr 15; III miejsce:"Masz za dużo jedzenia, śmiało ruszaj do dzielenia" - autorzy: grupa wolontariuszy z gimnazjum nr 6; wyróżnienie: "Nie marnuj żywności, lepiej zaproś i poczęstuj gości" - autor: Damian Nadolski, kl. IIIa, SP 19 Za najładniejsze stroje uznane zostały: I miejsce "ryba" - SP 6; II miejsce "jagoda" - Przedszkole nr 3 III miejsce "winogrono zielone" - SP 6 Wyróżnienia: "mleko" - SP 16 "dynia" - Przedszkole 14 "marchewka" - Przedszkole 11 W galerii zdjęcia z zakończenia przemarszu


Marsz "Strajk Żywności" w poniedziałek 17 października

Jak od kilku lat, Banki Żywności obchodzą Międzynarodowy Dzień Żywności, przypadający 16 października, pod hasłem nie marnowania żywności. Bank Żywności w Elblągu organizuje przemarsz dzieci i młodzieży z placówek szkolno-wychowawczych w przebraniach za owoce i warzywa oraz produkty spożywcze. Zgłosiło się m.in. 5 przedszkoli, cztery szkoły podstawowe. Marsz wyruszy o 12.00 w dniu 17 października (poniedziałek) z Placu Kazimierza Jagiellończyka i przejdzie ulicami 12 Lutego, Armii Krajowej, Pocztową, Garbary do Galerii El, gdzie nastąpi zakończenie. Jak zwykle, nagrodzimy najładniejsze przebranie. Na zakończeniu ogłosimy też wyniki wcześniej ogłoszonego konkursu na najlepsze hasło dotyczące nie marnowania żywności i wręczymy nagrody laureatom. Serdecznie zapraszamy! Teresa Bocheńska Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała raport o marnowaniu żywności. Poniżej fragmenty: Eurostat (2010-2015) podaje, że źródłami strat i marnotrawstwa żywności w Unii Europejskiej są wszystkie etapy łańcucha produkcji i dystrybucji żywności, choć w różnym stopniu. W 2016 grupa projektowa EU Fusion, działająca na zlecenie Komisji Europejskiej, wskazuje, że głównym źródłem marnotrawstwa są wciąż gospodarstwa domowe (53%) a następnie przetwórstwo (19%), gastronomia (12%), produkcja (11%) oraz sprzedaż (5%) ("Food waste data set for EU-28", 2016, EU Fusions). W Unii Europejskiej (28) marnuje się rocznie 88 mln ton żywności (± 14) w tym jadalnych i niejadalnych części pożywienia. W przeliczeniu na każdego mieszkańca marnowane jest średnio 173 kg. Ilość ta stanowi ekwiwalent 20% całej produkcji w Unii Europejskiej. Straty sięgają 143 mld Euro rocznie. Gospodarstwa domowe odpowiadają za niemal 47 mln ton wyrzucanego jedzenia, co stanowi 98 mld Euro rocznie. Koszt ten jest znaczny również ze względu na kumulację na tym etapie wszystkich kosztów związanych z produkcją, transportem i obróbką kulinarną żywności. W Polsce, jak podają szacunkowe dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 r., marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie około 6,6 mln ton odpadów żywnościowych, gospodarstwa domowe za 2 mln ton, natomiast inne źródła za 0,35 mln ton. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Niestety wciąż brakuje stałego monitoringu strat i marnotrawstwa żywności w Polsce, który mógłby przyczynić się do aktualizacji danych na temat skali marnotrawstwa dla poszczególnych etapów łańcucha żywności.