Menu

Tytuł Aktualności

przydział żywności w listopadzie na 1 osobę :

Fasola 1 szt./0,4 kg., Makaron jajeczny 1 szt./0,5 kg. Ryż 1 szt./1,0 kg. Szynka wp.1 szt./0,3 kg.,Filet z makreli 2 szt./ 0,34 kg., Szynka drobiowa. 3 szt./0,9 kg. Łącznie na osobę 3,44 kg.


harmonogram wydawania żywności w listopadzie

A B C Ć D - 06.11.2017 E F G H I J - 07.11.2017 K L Ł M N - 08.11.2017 O P R S T - 09.11.2017 U W Z Ź Ż - 10.11.2017 żywność wydajemy w wyznczonym terminie od godz.9:00 do godz.13:30, przerwa w wydawaniu od godz. 11:00 do godz. 11:20


Przemarsz "Strajk Żywności" 2017 w Elblągu

Program obchodów Światowego Dnia Żywności w Elblągu 16 października 2017r.: 1. wrzesień -konkurs z nagrodami dla przedszkoli i szkół podstawowych pod hasłem „Nie marnuję, segreguję”. 2. 16 października godz. 12.00 – 13.00 - przemarsz dzieci i młodzieży przebranych za produkty spożywcze, z hasłami głoszącymi protest przeciwko marnowaniu żywności. Wymarsz z Parku Planty, trasa: Park Planty - ul. Hetmańska - ul/ 1 Maja – Plac Słowiański – ul. Kowalska – Stary Rynek – ul. Zamkowa – Zespół Szkół Techniczno-Informatycznych. 3. Zakończenie przemarszu w auli Zespołu Szkół Techniczno-Informatycznych.: - zabawy edukacyjne o tematyce nie marnowania , przechowywania żywności i segregacji odpadów; - ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród laureatom (nagroda główna – tablet); - wręczenie nagród za najładniejszy strój i najciekawszy transparent; - obejrzenie wystawy prac konkursowych; - zakończenie obchodów.


16 października Światowy Dzień Żywności

Niemal 1/3 Polaków (31 proc. Polaków) - jak wynika z badania Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności - zdarza się wyrzucać żywność. Najczęściej wyrzucane produkty to: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.). Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia to: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zrobienie zbyt dużych zakupów, zbyt duże porcje posiłków i niewłaściwe przechowywanie żywności. Jak podkreśla Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce marnuje się rocznie blisko dziewięć milionów ton żywności, z tego w gospodarstwach domowych - dwa miliony ton. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg jedzenia rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji w UE - za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Święto zostało zainaugurowane proklamowane przez  FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku. Organizowanie obchodów Dnia poparło w 1980 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ z uwagi na fakt, że „żywność jest wstępnym warunkiem przetrwania i pomyślnego rozwoju człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę” (rezolucja 35/70 z 5 grudnia). Lata 1997-2006 i 2008-2017 (rezolucja 62/205 z 19 grudnia 2007)[1] zostały ogłoszone przez Zgromadzenie „Dekadami Walki z Ubóstwem”. Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. W 1996 roku odbył się Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy i zgromadził reprezentantów ze 185 krajów. Postanowiono do 2015 roku zredukować o połowę liczbę głodujących dzieci, mężczyzn i kobiet. Drugi Światowy Szczyt odbył się w 2002 roku. Równolegle w Rzymie, w dniach 10–13 czerwca 2002, odbyła się debata, która skupiła reprezentantów z 650 organizacji praw człowieka, pracowniczych i rolniczych z 92 krajów. Banki Żywności organizuję różne wydarzenia w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Żywności , żeby zwrócić uwagę społeczności lokalnych, w których działają na obydwa problemy: marnotrawstwo żywności i niedożywienie, w szczególności dzieci i młodzieży. Trzeba podkreślić, że niedożywienie nie zawsze wynika z ubóstwa, często jest skutkiem złego sposobu odżywiania się. Toteż w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa finansowanego z funduszy unijnych prowadzimy warsztaty uczące zasad zdrowego odżywiania się. Bank Żywności w Elblągu stara się edukować przede wszystkim dzieci i młodzież, zgodnie ze starym porzekadłem, że „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”. Stąd wydarzenia organizowane w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Żywności kierujemy głównie do najmłodszego pokolenia – w nadziei, że wyrobią w sobie dobre nawyki i na problem marnowania żywności zwrócą też uwagę w swoich domach.


Tonę mleka i pół tony płatków zebralismy w zbiórce Podziel się Posiłkiem

W tegorocznej zbiórce „Podziel się Posiłkiem” w Elblągu wolontariusze zebrali 4,5 tony produktów spożywczych, w tym około tony mleka UHT i pół tony płatków zbożowych. Za to niewiele było ciastek, batonów i czekolad – widocznie wszyscy już wiedzą, że nie należy dzieci przekarmiać słodyczami. Żywność w tym tygodniu trafi do placówek prowadzących dożywianie dzieci i młodzieży oraz do rodzin poszkodowanych przez żywioły. Zbiórka prowadzona była w 27 sklepach – w każdej sieci i w dużych supermarketach. Jak zwykle, najhojniejsi okazali się klienci Biedronki i Lidla, a najmniej ofiarowali klienci Carrefoura. Od lat zastanawiamy się, jak zachęcić tych ostatnich do udziału w zbiórce, ale dotychczas żaden z naszych pomysłów nie okazał się skuteczny. Zebrana żywność pojedzie w większości do świetlic socjoterapeutycznych i placówek prowadzących dożywianie młodzieży. Paczki żywnościowe przygotowujemy także dla 20 rodzin poszkodowanych przez ostatnie ulewy, 2 kartony produktów spożywczych zostały już przekazane rodzinie, która w ostatnich dniach straciła dom w pożarze. Żywność w sklepach zbierali wolontariusze Banku Żywności, Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną, stowarzyszenia KARAN, stowarzyszenia „Przyjazny Krąg”, Środowiskowego Hufca Pracy, Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Kamionku Wielkim, stowarzyszenia „Fantazja”, stowarzyszenia „Razem”, zespołów parafialnych Caritas, Stowarzyszenia Abstynentów „Żuławy”, stowarzyszenia rodzin zastępczych, Środowiskowego Domu Samopomocy z Przezmarka. Największą grupę wolontariuszy stanowili uczniowie elbląskich szkół: Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1, gimnazjum nr 1, 2, 4 i 6 oraz Zespołu Szkół nr 2; LO nr I, II, III i IV; Liceum Ekonomicznego, Zespołu Szkół Gospodarczych, Zespołu Szkół Inżynierii Środowiska i Usług, Burs nr 3 i 4. W transporcie zebranej żywności ze sklepów do magazynu pomogły bezpłatnie firmy: Zakład Sprzątania Wnętrz „MOP 80” oraz Elbląskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji. Wolontariuszom i sponsorom serdecznie dziękujemy.


Harmonogram wydawania żywności w październiku 2017r.

A B C Ć D - 09.10.2017 E F G H I J - 10.10.2017 K - 11.10.2017 L Ł M - 12.10.2017 N O P - 13.10.2017 R S T - 16.10.2017 U W Z Ź Ż - 17.10.2017 ŻYWNOŚĆ WYDAJEMY W GODZ. 9:00 DO 13:30. Przerwa w wydawaniu od 11:00 do 11:20.


Konkurs "Nie marnuję, segreguję"

Zbliża się Międzynarodowy Dzień Żywności, który obchodzony jest 16 października. Z tej okazji ogłaszamy konkurs dla szkól i przedszkoli pod hasłem "Nie marnuję, segreguję" Poniżej regulamin REGULAMIN KONKURSU PLASTYCZNEGO NIE MARNUJĘ, SEGREGUJĘ Organizator konkursu: BANK ŻYWNOŚCI W ELBLĄGU 1. Cele konkursu: • promocja idei nie marnowania żywności , • promocja segregacji odpadów 2. Informacje ogólne o konkursie 2.1. Prace mogą być wykonane w dowolnej technice i formie. 2.2. Każda praca powinna zawierać następujące informacje: • imię i nazwisko autora, wiek, klasa; • placówka, adres, telefon ; 2.3. Prace należy składać w siedzibie Banku Żywności, w Elblągu, przy ul. Stefczyka 7/8, w terminie do 6 października 2017r. 3. Uczestnicy Uczestnikami konkursu mogą być uczniowie i wychowankowie placówek oświatowych i wychowawczo-opiekuńczych. 4. Rozstrzygnięcie konkursu i nagrody 4.1. Laureatów konkursu wyłoni Komisja Konkursowa, powołana przez Organizatora. 4.2. Wyniki zostaną ogłoszone na zakończeniu przemarszu „Strajk Żywności”. 4.3. Zostaną przyznane nagrody rzeczowe za I, II i III miejsce. Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy. Główną nagrodą jest TABLET.


ZACZĘŁA SIĘ ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI P[ODZIEL SIĘ POSIŁKIEM

W piątek i sobotę (29 i 30 września) w całym kraju banki żywności prowadzić będą doroczną zbiórkę żywności w sklepach pod hasłem „Podziel się dobrym posiłkiem”. Żywność zostanie przekazana lokalnym organizacjom które na co dzień zajmują się dożywianiem dzieci tj.: szkoły, świetlice, oraz stowarzyszenia pomagające najbiedniejszym dzieciom oraz młodzieży. „Początek roku szkolnego to trudny okres. Rodzice i opiekunowie zwykle stają przed trudnymi wyborami – czy kupić szkolne przybory, jesienne ubrania, czy przygotować posiłki dla dzieci. Dlatego, co roku w partnerstwie z firmą Danone organizujemy zbiórkę żywności, w tym roku pod hasłem Podziel się Dobrym Posiłkiem. Zachęcamy do przekazywania mleka UHT, płatków śniadaniowych, przetworów warzywnych i owocowych, mąki, kaszy, ryżu oraz odżywek dla dzieci”, mówi Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. W Elblągu część zebranej żywności przeznaczymy dla pomoc dla około 20 rodzin poszkodowanych w czasie ostatniej ulewy z terenu gminy Pasłęk. Taka potrzeba została do nas zgłoszona. Toteż prosimy mieszkańców Elbląga o hojność, żeby ta pomoc była jak największa. Jak informuje Federacja Polskich banków Żywności przez ostatnie 14 lat, w ramach Programu Podziel się Posiłkiem, realizowanego przez Banki Żywności wspólnie z firmą Danone, udało się przekazać już ponad 17 milionów ciepłych posiłków! Pomóc można również online. Wystarczy wejść na charytatywni.allegro.pl i kupić paczkę z produktami spożywczymi za 5, 10, 15 i 50 zł. Każda paczka to odpowiednio 3, 6,7 lub 15 posiłków dla dzieci.


przydział żywności we wrześniu na 1 osobę :

groszek z marchewką 2 szt. fasola biała 2 szt. makaron jajeczny 2 szt. mleko UHT 2 l. gulasz wp. z warzywami 1 szt. szynka wp. 2 szt. pasztet wp. 2 szt. Łącznie na osobę 6,57 kg.


Załączniki do oferty

Załączniki do oferty na usługę transportową do pobrania w "Galerii"