Menu

Tytuł Aktualności

4 maja 2018 zespół Metallica wsparł Banki Żywności w Polsce

4 maja 2018 Metallica wspiera Banki Żywności w Polsce Koncertująca w Polsce megagwiazda – Metallica wsparła Federację Polskich Banków Żywności – organizację, która ratuje dobre jedzenie przed zmarnowaniem i zapewnia pomoc żywnościową potrzebującym w całej Polsce. 28 kwietnia w Krakowie muzycy przekazali czek na kwotę 80 000 zł i rozmawiali z przedstawicielami o działalności organizacji. Metallica to zespół, który podejmuje wiele działań wspierających organizacje charytatywne. Już od kilku lat ogromnym zaufaniem obdarza Banki Żywności w Stanach Zjednoczonych, z szacunkiem odnosząc się do misji i pracy tych organizacji. Znajomość działań i poparcie dla Banków Żywności istniejących w Polsce już ponad 20 lat nie jest jeszcze tak rozbudowane jak w USA, gdzie społeczeństwo rozumie wagę problemu marnowania żywności w kontekście walki z głodem. W Polsce w ubóstwie żyje 5 mln osób, z czego 2 mln w ubóstwie skrajnym, jednocześnie do kosza wyrzucanych jest rocznie 9 milionów ton żywności, czyli 18 miliardów posiłków. To paradoks niedożywienia. Korzystając z planowanej wizyty Metalliki w Polsce, Federacja Polskich Banków Żywności, zwróciła się do zespołu z zapytaniem o możliwość wsparcia. – Zaskoczyło nas to, że na odpowiedź nie trzeba było długo czekać. Oferowana pomoc wykroczyła znacznie poza naszą prośbę. Muzycy zdecydowali się przekazać nam pieniądze. Budująca dla nas jest każda pomoc, niemniej wsparcie Metalliki, zespołu znanego na całym świecie, to dla nas fenomen – podkreśla Magdalena Bryksa Szymańczak, Specjalista ds. PR, Federacja Polskich Banków Żywności. Banki Żywności są jedyną organizacją w Polsce, które na masową skalę ratują dobrą żywność i przekazują ją potrzebującym. Przeprowadzają także średnio, w ciągu roku, 5.000 warsztatów edukacyjnych, podczas których zachęcają dzieci i dorosłych do przeciwdziałania marnowaniu żywności we własnych domach. – Jesteśmy wspólnotą 31 lokalnych Banków w Polsce, prowadzonych przez fantastycznych ludzi z poczuciem misji, dzięki którym ratujemy średnio rocznie 80 tysięcy ton jedzenia, docierając z pomocą do ponad 1,6 mln osób. Jesteśmy bardzo wdzięczni Metallice za ich wsparcie. Dzięki niemu będziemy mogli jeszcze bardziej rozwinąć potencjał Banków Żywności, w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności i niedożywieniu – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. W ramach podziękowania, Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała i przekazała muzykom personalizowane fartuchy w rockowym stylu, opatrzone hasłem, zachęcającym do wspierania idei niemarnowania żywności “be the master of zerowaste food”.


Zapraszamy na konsultacje

W dniach 23.05.2018 r. w godz. 11:00 - 12:00 w siedzibie Banku Żywności będzie pełnił dyżur specjalista z zakresu pracy z osobami starszymi, który poinformuje o formach pomocy świadczonych przez MOPS na rzecz osób starszych oraz w dniu 06.06.2018 r. od godz. 11:00 - 12:00 dyżur będzie pełnił pracownik socjalny , który opowie o zasadach korzystania z MOPS i formach pomocy. Zapraszamy


przydział żywności w czerwcu na 1 osobę :

Fasola konserwowa 3 szt., buraczki 1 szt., makaron 2 szt., makaron kukurydziany 1 szt.,kasza gryczana 1 szt., szynka drobiowa 2 szt., filet z makreli 5 szt., olej 2 l. Łącznie 7 kg. / osobę.


Harmonogram wydawania żywności w czerwcu 2018 r.

A B C Ć D - 04.06.2018 r. E F G H I J - 05.06.2018 r. K L Ł M - 06.06.2018 r. N O P R S - 07.06.2018 r. U W Z Ź Ż - 08.06.2018 r. Żywność wydajemy od godz. 9:00 do 13:30, przerwa w wydawaniu od 11:00 do 11:20.


przydział żywności w maju na 1 osobę :

groszek z marchewką 3 szt., koncentrat pomidorowy 4 szt., powidła śliwkowe 1 szt., mleko UHT 2 l., szynka wp. 2 szt., cukier 1 kg., miód wielokwiatowy 1 słoik.Łącznie na 1 osobę 6,14 kg.


Harmonogram wydawania żywności w maju 2018 r.

A B C Ć D - 07.05.2018 r. E F G H I J - 08.05.2018 r. K L Ł M - 09.05.2018 r. N O P R S - 10.05.2018 r. T U W Z Ź Ż - 11.05.2018 r. Żywność wydawana jest w godz. 9:00 - 13:30, przerwa w wydawaniu od godz. 11:00 do 11:20.


Śniadanie Wielkanocne 2018

We wtorek 27 marca w Banku Żywności gościliśmy grupę naszych starszych podopiecznych na Śniadaniu Wielkanocnym. W menu były: barszcz biały na kiełbasie, rolady drobiowe z mięsem mielonym, śledzie z rodzynkami, sałatka ziemniaczana z groszkiem i szynką, sałatka grecka, galareta z kurczaka, jaja faszerowane, jaja po królewsku, roladki z szynki i sernik z kokosem. Część potraw przygotowali uczniowie z zaprzyjaźnionej szkoły gastronomicznej, część przygotowana była w Banku Żywności w ramach warsztatów kulinarnych. Miłym gościem na świątecznym śniadaniu była pani Beta Kulesza - dyrektor MOPS w Elblągu. Były życzenia, wspomnienia z domów rodzinnych, drobne upominki. Pracownicy Banku Żywności dostali w prezencie od uczestniczącego w spotkaniu małżeństwa wyhodowane przez nich stokrotki.W galerii można zobaczyć kilka zdjęć tej uroczystości.


Nabór oferty na trenera w zakresie działań towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017

Bank Żywności w Elblągu ogłasza nabór ofert na trenerów w zakresie Działań Towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach środków w Podprogramie 2017 mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Poszukujemy trenerów warsztatów edukacji ekonomicznej– nauka tworzenia, realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych. Czas trwania ok. 2h. Oferta obejmuje: przygotowanie warsztatów oraz ich przeprowadzenie w miejscu wskazanym przez organizatora. Cena i zdobyte doświadczenie jest podstawowym kryterium oceny ofert. Wybrane osoby zostaną zatrudnione jako trenerzy na podstawie umów cywilno – prawnych. Osoby / Firmy spełniające kryteria zobowiązane są spełnić wymagania zawarte w wytycznych do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w podprogramie 2017. link do wytycznych: https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-popz/wytyczne/podprogram-2017---materialy-aktualne---wrzesien-2017-r/ Przy składaniu oferty należy podać : CV zawierające klauzulę ,,Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 roku o Ochronie Danych Osobowych; tekst jednolity: Dz. U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 ze zm.).” Wycenę za pojedyncze szkolenie. Dane kontaktowe Firmy jeśli dotyczy ( adres e –mail , telefon). Ofertę złożyć można do dnia 14.03.2018r. osobiście u zamawiającego - Bank Żywności w Elblągu ul.Franciszka Stefczyka 7-8, 82-300 Elbląg lub pocztą elektroniczną na adres : bzelblag@wp.pl


przydział żywności w kwietniu na 1 osobę :

Groszek z marchewką - 3 szt. Buraczki wiórki - 1 szt. Powidła śliwkowe-2 szt. Makaron -1 szt. Kabanosy wieprzowe-3 op. Herbatniki-1 szt. Ser żółty -1 szt. Łącznie na osobę 3,61 kg.


Harmonogram wydawania żywności w kwietniu 2018 r.

A B C Ć D - 09.04.2018 r., E F G H I J - 10.04.2018 r., K L Ł M - 11.04.2018 r., N O P R S - 12.04.2018 r. , T U W Z Ź Ż - 13.04.2018 r. Wydawanie żywności od 9:00 do 13:30. Przerwa w wydawaniu od 11:00 do 11:20.